Krupnik ryżowy z mięsem i warzywami

30 dag żeberek cielęcych, 2 marchwie, pietruszka, nieduży por, kawałek selera, 4 łyżki ryżu, 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki, 4 łyżki śmietany12-proc. lub mleka, sól.

1. Mięso pokroić na kawałki pomiędzy żeberkami, zalać 2 szklankami zimnej wody, gotować około pół godziny.
2. Marchew, pietruszkę i seler obrać, pokroić w paski, pora posiekać, warzywa dodać wraz z ryżem do mięsa, dolać 4 szklanki wody, trochę soli i gotować do momentu, kiedy ryż i warzywa zmiękną.
3. Wyjąć mięso, usunąć kości i włożyć mięso z powrotem do zupy.
4. Doprawić zupę, o ile trzeba, solą, wlać śmietanę lub mleko, posypać po wierzchu zieloną pietruszką.