Jabłka w kremie
4 winne twarde jabłka, 4 łyżki dobrych wiśniowych konfitur, 4 jaja, 6 łyżek cukru, 2 kopiaste łyżki tartej bułki, łyżeczka pokrojonej drobno skórki pomarańczowej w cukrze.
1. Jabłka obrać ze skórki, wyciąć gniazda nasienne, wrzucić na 3 minuty do wrzącej wody, wyjąć, osączyć. Do każdego jabłka nałożyć łyżkę konfitury, o wierzchu zaś posypać lekko cukrem. Ułożyć jabłka w żaroodpornych miseczkach.
2. Utrzeć żółtka z 4 łyżkami cukru, dodać tartą bułkę i pokojoną drobno skórkę pomarańczową.
3. Ubić pianę z białek, pod koniec dodać pozostałą łyżkę cukru.
4. Wymieszać utarte żółtka z ubitą pianą, ponakładać puszysty krem na każde jabłko i zapiec z piekarniku w temperaturze 170 st C.
Podawać deser na gorąco.