Jabłka w cieście

6 winnych jabłek, pół szklanki mąki, pół szklanki jasnego piwa, 3 jajka, 2 łyżki cukru, szczypta soli, 4-5 łyżek oleju do smażenia. Do posypywania: cukier puder, pół łyżeczki mielonego cynamonu. 

1. Oddzielić białka od żółtek.
2. Wsypać do wysokiego garnuszka mąkę, dodać żółtka, szczyptę soli i cukier i ubijając ręcznym mikserem dolewać piwo.
3. Ubić sztywna piane z białek, dodać do ciasta mieszając.
4. Jabłka obrać ze skórki, pokroić w plasterki i usunąć gniazda nasienne.
5. Rozgrzać olej na patelni, maczać w cieście krążki jabłek, partiami smażyć na złoto z obu stron.
6. Usmażone jabłka w cieście osączyć na kuchennej papierowej ściereczce z nadmiaru tłuszczu, posypać cukrem pudrem i odrobiną cynamonu.