Zupa peruwiańska

30 dag wołowego mięsa z kością lub udko kurczaka, 5 średnich ziemniaków, pół paczki drobnego makaronu, najlepiej w kształcie ryżu, 2 marchwie, pietruszka, 2 ząbki czosnku, 3 łyżki oleju, nieduża cebula, pół szklanki zielonego groszku z puszki, łyżeczka koncentratu pomidorowego, sól i pieprz. 

1. Mięso zalać 4 szklankami wody i gotować.
2. Rozgrzać w tym czasie na patelni olej i podsmażyć na nim przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekana cebule, dodać koncentrat pomidorowy, sól, pieprz. Połączyć powstały sos z gotującym się w wywarze mięsem. Dalej gotować.
3. Obrać marchew i pietruszkę, pokroić w paski i wrzucić do zupy wraz z groszkiem.
4. Obrać ziemniaki, pokroić w paski wielkości frytek i dodać do zupy.
5. Po chwili gotowania dodać makaron i wszystko razem ugotować. Kiedy makaron jest miękki a wraz z nim pozostałe składniki – zupa jest gotowa.