Wspaniałe ciasto orzechowe
Na ciasto: Kostka (25 dag) masła, niepełne 2 szklanki mąki, szklanka cukru, jajko, cukier waniliowy.
Na masę:30 dag łuskanych włoskich orzechów, łyżka miodu, pół szklanki śmietany, pół szklanki cukru
Do posmarowania wierzchu: łyżeczka śmietany i jajko.
1. Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Połową wylepić dno i boki tortownicy (ok. 22 cm średnicy), pozostałą połowę rozwałkować i odłożyć.
2. Przygotować masę: na patelni rozgrzać cukier, kiedy się skarmelizuje, dodać orzechy i razem mieszając podsmażać 3 minuty. Pod koniec dodać śmietanę i miód, wymieszać.
3. Przełożyć masę orzechowa na przygotowany spód, na wierzchu położyć rozwałkowany placek kruchego ciasta. Uwaga: Można układać ciasto po kawałku, w taki sposób, aby poszczególne fragmenty ciasta zachodziły na siebie. Podczas pieczenia połączą się w jednolity płat. Wierzch ciasta posmarować ubitym ze śmietaną jajkiem.
4. Placek orzechowy piec 40 minut w temperaturze 190 – 200 st C.