Ryba egzotyczna
50-70 dag filetów z dorsza lub morszczuka, puszka (mniej więcej 400-gramowa) ananasa w puszce, średni banan, pół strąka czerwonej papryki, łyżka masła, 2 łyżki sosu sojowego, pół łyżeczki przyprawy curry, na czubek łyżeczki sproszkowanego imbiru, na czubek łyżeczki chili, sól, pieprz, 4 łyżki oleju do smażenia, łyżka mąki, jajko i 2 łyżki tartej bułki.
1. Przygotować marynatę: wymieszać zalewę ananasa z sosem sojowym, curry, imbirem chili, pieprzem oraz odrobiną soli.
2. Rybę pokroić na porcje i zalać marynatą. Odstawić co najmniej na godzinę.
3. Rybę wyjętą z marynaty panierować w mące, następnie w rozbitym jajku i na koniec w tartej bułce. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na ciemnozłoto.
4. Na łyżce masła podsmażyć pokrojonego na talarki banana, plastry ananasa oraz paprykę, kiedy są już obsmażone zalać pozostałą marynatą i zagotować (około 1 minuty od zawrzenia).
5. Ułożone na półmisku filety polać sosem. Podawać z ryżem ugotowanym na sypko.