Sandacz po rosyjsku
2 filety z sandacza, wagi łącznej około 80 dag, cytryna, 50 dag świeżych lub mrożonych podgrzybków lub borowików, 2 cebule, 6 łyżek masła, 3 łyżki smietany, mąka, pieprz, sól, 2 małe lub jeden duży ogórek.
1. Pokroić rybę na paski szerokości 5 cm, posolić, posypać pieprzem, skropić obficie sokiem cytrynowym. Odstawić na pół godziny.
2. Rozgrzać na patelni 3 łyżki masła, obsmażyć na nim obtoczone w mące kawałki ryby.
3. Grzyby mrożone rozmrozić i posiekać, świeże oczyścić i posiekać.
4. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na pozostałym maśle, dodać 2 szklanki wody i dusić je, aż staną się całkiem miękkie. Doprawić solą i pieprzem, zalać śmietaną wymieszaną z łyżeczką mąki. Gotować, aż sos zgęstnieje.
5. Sandacza zalać gorącym sosem i posypać drobno posiekanymi świeżymi ogórkami.