Chili con carne

40 dag białej lub brązowej niezbyt drobnej fasoli, 40 dag mielonej wołowiny lub mięsa z indyka, 2 średnie cebule, po jednej czerwonej, zielonej, żółtej i pomarańczowej papryki, 2 średnie mięsiste pomidory, 4 łyżki oleju, sól, pieprz, mielona papryka do smaku. Ewentualnie szklanka czerwonego wytrawnego wina. 

1. Namoczyć fasolę, następnego dnia ugotować.
2. Papryki pokroić w drobną kostkę. Pomidory obrać ze skórki i pokroić na ćwiartki
3. Cebulę posiekać i wraz z pokrojoną papryką przesmażyć na 2 łyżkach oleju.
4. Na pozostałym oleju podsmażyć w garnku mięso, dodać paprykę z cebulą i pomidory. Gotować razem 15-20 minut, po czym dodać ugotowaną fasolę, doprawić solą, pieprzem i papryką. Jeśli dodajemy czerwone wino powinniśmy zrobić to w tym momencie. Gotować wszystko razem 5-10 minut.

Chili con carne można podawać z dodatkiem ryżu, ale znacznie lepiej smakuje z chrupiącym chlebem.