Babka drożdżowa inaczej
2 szklanki mąki, opakowanie drożdży instant, 8 jaja, 20 dag masła, niepełna szklanka cukru, cukier z prawdziwą wanilią, 2 garście rodzynek.
Do posmarowania formy: łyżka masła. Do posypania: 2 łyżki cukru pudru.
1. Drożdże wymieszać z mąką.
2. Utrzeć masło z cukrem i w czasie ucierania dodawać po jednym żółtku.
3. Połączyć utarte masło i żółtka z mąką, rodzynkami i odstawić do wyrośnięcia.
4. Do wyrośniętego ciasta dodać ubite na sztywną pianę białka i starannie wymieszać.
5. Do wysmarowanej masłem foremki przełożyć ciasto i piec w temperaturze 190 st C około pół godziny. Kiedy wbity w środek patyczek jest suchy – ciasto gotowe. Można je po wierzchu posypać cukrem pudrem.