Barszcz biały ze szczypiorkiem
2 szklanki kiszonego żuru, 2 plasterki szynki, 2 plasterki chudego wędzonego i ugotowanego boczku, cebula, 2 ząbki czosnku, 2 ziarna pieprzu, ziarno ziela angielskiego, liść laurowy, pól szklanki śmietany, sól, pieprz, cukier do smaku, łyżka posiekanego drobno szczypiorku, 2 jajka na twardo.
1. Zagotować 2 szklanki wody z przekrojoną na ćwiartki cebulą, dodać żur, pieprz, sól, ziele, liść laurowy, dodać czosnek posiekany lub przeciśnięty przez praskę oraz cukier do smaku. Zagotować. Odstawić z ognia zupę, zaprawić śmietaną
2. Pokroić drobno szynkę i boczek, jajko na twardo obrać i pokroić na ćwiartki.
3. W każdym talerzu lub bulionówce ułożyć po trochu posiekanej szynki i boczku oraz ćwiartki jajka, zalać zupą. Wierzch zupy posypać posiekanym szczypiorkiem.