Zupa grochowa
40 dag łuskanego grochu, 6 cienkich plasterków surowego boczku, 2 szklanki mleka, sól, pieprz, suszony tymianek, ząbek czosnku.
1. Groch namoczyć w 2 szklankach zimnej przegotowanej wody.
2. Na dnie garnka ułożyć plasterki boczku (można je zastąpić skórką od boczku), wsypać namoczony groch, zalać 2 szklankami wody i gotować, aż groch będzie miękki.
3. Groch zmiksować wraz z wywarem, dodać mleko, szczyptę tymianku, sól, pieprz, posiekany ząbek czosnku, zagotować.
Zupę podawać z grzankami z bułki lub białego chleba.
Komentarze
Mam pytanie, ile czasu powinien moczyć się groch?
Mam pytanie, ile czasu powinien moczyć się groch?
Zależy od jego stopnia wysuszenia. Bardzo suchy nawet do 12 godzin. Na ogół wystarcza noc.
Zależy od jego stopnia wysuszenia. Bardzo suchy nawet do 12 godzin. Na ogół wystarcza noc.