Polędwica marynowana
Cała wołowa polędwica (wagi około 1, 2-1, 5 kg), 10 plasterków wędzonego boczku, 2 łyżki masła. Na marynatę: szklanka octu winnego i 2 szklanki wody, cebula, po 4 ziarna ziela angielskiego i pieprzu, liść laurowy, łyżka soli, kopiasta łyżka cukru, 2 goździki.
1. Zagotować wszystkie składniki marynaty, odstawić do ostudzenia.
2. Polędwicę oczyścić z żyłek i tłuszczu, zalać marynatą i w porcelanowym lub szklanym naczyniu wstawić do lodówki na jeden lub dwa dni.
3. Wyjętą z marynaty polędwicę ułożyć na wysmarowanej masłem brytfannie, obłożyć plasterkami wędzonego boczku.
4. Nagrzać piekarnik do tempera tury 200 st C, wstawić polędwicę i piec 30 – 35 minut.
Podawać polędwicę pokrojoną plastry, z dodatkiem upieczonych ziemniaków lub frytek.