Barszcz litewski
Na kwas: 8 buraków, 50 dag razowego chleba.
Na wywar: 2 marchwie, pietruszka, kawałek selera, por, cebula, kostka rosołu warzywnego, po 4 ziarna ziela angielskiego i pieprzu, 2 ziarna jałowca, 4 suszone prawdziwki
Do barszczu: 3 buraki, sól, pieprz mielony
1. Tydzień przed przygotowaniem barszczu buraki na kwas obrać, umyć, pokroić w plastry.
2. Chleb pokroić na kromki.
3. Układać w kamionkowym garnku warstwami buraki i chleb, zalać przegotowaną ciepłą wodą. Po 7 dniach zlać kwas, zużyć do doprawienia barszczu, pozostały wlać do butelek i wstawić do lodówki aby można było użyć innym razem.
4. Wszystkie składniki wywaru zalać 6 szklankami wody i ugotować doprawiając lekko solą.
5. Do wywaru dodać starte na tarce pozostałe 2 buraki i chwilę gotować, aby buraki stały się miękkie.
6. Zaprawić zupę kwasem z buraków dodać do smaku pieprz i sól. Nie gotować aby zupa nie zmieniła smaku ani koloru.