Kokosowa tarta
Na ciasto: 2 szklanki mąki,15 dag (3/4 kostki) masła, 2 żółtka, pół szklanki cukru pudru, 2 łyżki śmietany 18-proc., niewielka szczypta soli.
Na nadzienie: szklanka wiórków kokosowych, szklanka cukru, 3 jaja, 5 łyżek masła, 4 łyżki kwaśnej śmietany, dowolny zapach do wyboru: szczypta cynamonu lub cukier waniliowy.
1. Przesiekać wszystkie składniki ciasta nożem, a następnie zagnieść dłońmi, uformować w kule i włoży na godzinę do lodówki.
2. Na nadzienie utrzeć masło z cukrem, dodać wiórki kokosowe, śmietanę i zapach. Nadzienie powinno mieć konsystencję śmietany.
3.Schłodzonym ciastem wylepić dokładnie formę do tart z karbowanymi brzegami, wstawić do piekarnika o temperaturze 200 st. C na 15 minut.
4. Na podpieczone ciasto wylać masę kokosową i piec w temperaturze 180 st. C aż brzegi tarty silnie się zrumienią.