Tort bananowy

Szklanka mleka, szklanka mleka, kostka masła i ćwierć kostki, 8 jaj, laska wanilii lub cukier waniliowy, 4 banany, paczka biszkoptów lub tyle kruchych ciastek, do ułożenia na dnie tortownicy o średnicy ok. 20 cm. Pół tabliczki deserowej czekolady.

1. Mleko zagotować z wanilią i cukrem i odstawić do ostudzenia.
2. Oddzielić żółtka, od białek. Żółtka ubijać chwilę trzepaczką. Po chwili wlać przestudzone mleko i dokładnie wymieszać i podgrzewać, dalej ubijając trzepaczką, do momentu, kiedy masa uzyska konsystencję lekkiego budyniu. Wystudzić.
3. Masło utrzeć na puszystą masę, dodawać po 3 łyżki ostudzonego budyniu.
4. Na dnie tortownicy ułożyć biszkopty lub kruche ciastka, rozsmarować na nim ćwierć kremu, na kremie ułożyć plasterki banana, znów ćwierć kremu, znów plasterki banana, i tak do wyczerpania kremu. Ostatnią warstwą powinien być krem.
5. Wierzch tortu posypać utartą na tarce czekoladą.