Zupa ziemniaczana z zacierkami i mlekiem
Na zacierki: pół szklanki mąki, pół jajka, sól, woda.
Na zupę: 6 średnich ziemniaków, 4 szklanki mleka, sól do smaku, 2 łyżki posiekanego koperku.
1. Zagnieść mąkę z połową jajka, dodając wody w miarę potrzeby. Ciasto powinno być bardzo twarde. Utrzeć ciasto na grubej jarzynowej tarce, rozłożyć je na kilka minut na stolnicy lub czystej ściereczce, aby lekko przeschły.
2. Zagotować 2 lub 3 szklanki wody, posolić, wrzucić zacierki, ugotować, odcedzić.
3. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, ugotować w niewielkiej ilości lekko osolonej wody.
4. Kiedy ziemniaki są miękkie połączyć je z ugotowanymi zacierkami, dodać gorące mleko i doprawić solą. Zagotować. Posypać siekanym koperkiem.