Marynowane cebulki

1 kg drobnych cebul, 2 szklanki wody, pół łyżeczki soli, łyżka cukru, łyżka kwasku cytrynowego.
Do każdego słoika po kilka ziaren pieprzu, ziela angielskiego i po kawałku liścia laurowego oraz po jednym goździku. 

1. Cebulę, która powinna być nie większa niż dymka, obrać.
2. Gotować cebulę we wrzącej wodzie 4 minuty, po czym przepłukać zimną wodą. Poukładać w przygotowanych uprzednio słoikach, czyli wyparzonych i wypłukanych spirytusem. Do każdego słoika wrzucić wymienione wyżej przyprawy.
3. Zagotować w 2 szklankach wody kwas cytrynowy, dodać cukier i sól. Gorącą marynatą zalać w słoikach ułożoną cebulę.
4. Wstawić słoiki do garnka z ciepłą wodą, która powinna sięgać powyżej połowy słoików. Pasteryzować 25 minut.