Dynia w soku żurawinowym
1 kg dyni, 30 dag żurawin, cukier do smaku.
1. Dynię obrać ze skórki, usunąć pestki, pokroić miąższ w dużą kostkę.
2. Zagotować wodę, lekko posolić, wkładać dynię do wody po niedużej porcji, w durszlaku lub metalowym sitku i gotować każdorazowo kilka minut, uważając , aby nie zmiękła nadmiernie.
3. Ugotowane kostki układać w wyparzonych i wypłukanych łyżką spirytusu słoikach.
4. Żurawiny opłukać i zagotować dodając niepełną szklankę wody. Zmiksować, po czym przetrzeć przez sito.
5. Gorącym przecierem zalać kostki dyni w słoikach, zakręcić czystymi, wytartymi spirytusem zakrętkami. Wstawić do garnka z wodą, która powinna sięgać tuż ponad połowę wysokości słoików.
Gotować od zawrzenia wody 20 minut.