Marmoladki Pana Krzysztofa

1 kg pigwy, cukier (jego ilość jest zależna od ilości przecieru, co najmniej 1 kg) sok z 1 cytryny, jako dodatek posiekane migdały lub orzeszki pistacjowe. 

1. Całe owoce pigwy (duże, w kształcie gruszek) upiec w nagrzanym do 150 st C piekarniku do miękkości. Trwa to około 2 godzin. Ostudzić.
2. Upieczone pigwy obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne i zmiksować miąższ.
3. Do masy pigwowej dodać tyle cukru ile waży, 3/4 szklanki wody i sok cytrynowy. Na małym ogniu gotować godzinę, aż masa zgęstnieje i zaczyna odstawać od brzegów garnka.
4. Ugotowaną masę wylać na blaszkę wyłożoną papierem do wypieków i suszyć w piekarniku w temperaturze50 st C około 2 godzin.
5. Pokroić masę na małe kawałki. Każdy obtoczyć w siekanych migdałach lub orzechach.