Ryż z czekoladą

Szklanka ryżu, półtorej szklanki mleka, 2 tabliczki deserowej czekolady, 2 jajka, 3 łyżki cukru, 2 łyżki masła.

1. Ugotować ryż z mlekiem, gdyby płyn wyparował zanim ryż będzie miękki – można dolać kilka łyżek wody. Odstawić ugotowany ryż, aby wystygł.
2. Oddzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem na jasną masę.
3. Czekoladę rozpuścić z łyżką masła (najlepiej w kuchence mikrofalowej, ale można też w garnuszku wstawionym do garnka z wrzącą wodą).
4. Ubić sztywną pianę z białek.
5. Wymieszać ryż z rozpuszczoną czekoladą, utartymi żółtkami i pianą.
6. Naczynie żaroodporne posmarować masłem, ułożyć w nim ryż z czekoladą i zapiec w temperaturze 180 st c około 30 minut.