Terina z indyka

1 kg mielonego mięsa z indyka, średnia cebula, ząbek czosnku, łyżka siekanej zielonej pietruszki, łyżka posiekanego szczypiorku, sól, pieprz, 2 białka, mała cukinia, 3 mięsiste nieduże pomidory. 

Wyrobić mięso z drobno posiekaną cebulą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, siekanym szczypiorkiem i zieloną pietruszką, solą, pieprzem oraz ubitymi na pianę białkami.
W wyłożonej folią aluminiową foremce ułożyć połowę masy mięsnej, na niej warstwę cienkich plasterków cukinii, na niej plasterki pomidorów, nakryć drugą częścią mięsa, lekko docisnąć, wygładzić wierzch. Nakryć foremkę folią aluminiową. Wstawić do większej formy, którą napełnić do połowy wysokości wrzącą wodą. Gotować w piekarniku o temperaturze 180 st C około 90 minut, dopełniając w razie potrzeby wodę w większej formie.
Podawać potrawę wyłożoną na półmisek, z dodatkiem sosu pomidorowego. Terina jest doskonała na ciepło i na zimno.