Reklama
Polityka_blog_top_bill_desktop
Polityka_blog_top_bill_mobile_Adslot1
Polityka_blog_top_bill_mobile_Adslot2
Gotuj się! - Polskie pasje kulinarne i kultura stołu Gotuj się! - Polskie pasje kulinarne i kultura stołu Gotuj się! - Polskie pasje kulinarne i kultura stołu

31.08.2008
niedziela

Polędwiczki wieprzowe ze śliwkami

31 sierpnia 2008, niedziela,

2 polędwiczki, 10 dag suszonych śliwek bez pestek, 2 łyżki oliwy lub smalcu, cebula,
szczypta kminku, sól, pieprz.

1. Polędwiczki posypać solą i pieprzem. Odstawić na 30 minut.
2. Rozgrzać tłuszcz w na patelni, obsmażyć na nim mięso.
3. W naczyniu do pieczenia ułożyć na dnie pokrojoną w cienkie piórka cebulę, na niej suszone śliwki i wreszcie polędwiczki, podlać połową szklanki wody, posypać kminkiem. Piec, polewając wytworzonym sosem około 40 minut (lub krócej, jeżeli mięso będzie wcześniej miękkie).
4. Można zmiksować sos, dodając w razie potrzeby 1 – 2 łyżki wody.
5. Podawać polędwicę pokrojona w ukośne plastry, polaną wytworzonym sosem.

Jako dodatek doskonale smakują ziemniaki puree lub ugotowany na sypko ryż.

Reklama
Polityka_blog_bottom_rec_mobile
Reklama
Polityka_blog_bottom_rec_desktop

Komentarze: 4

Dodaj komentarz »
  1. Bardzo cieszę się,że poznałm Państwa stronę internetową i zawartość /dopiero poznaję/ jej.Słucham Pana opowieści kulinarnych w TOK FM i GRATULUJĘ ! ! ! IWONKA

  2. Niestety,mięsko ze śiwkami generalnie trochę się przejadło,ale może z kminkiem ? Pozdrawiam Iwonka

  3. Kminek niezbyt często występuje w przepisach dziś stosowanych a szkoda. Doskonale nadaje się do sosów i mięs. Ja jeszcze używam go do chleba ziołowego. Postaramy się wkrótce znaleźć i przypomnieć parę kminkowych przepisów.

  4. Zajrzałem do przepisów. I tam jest sporo kminku. Proszę też tam się wybrać. Smacznego!