Polędwiczki wieprzowe ze śliwkami
2 polędwiczki, 10 dag suszonych śliwek bez pestek, 2 łyżki oliwy lub smalcu, cebula,
szczypta kminku, sól, pieprz.
1. Polędwiczki posypać solą i pieprzem. Odstawić na 30 minut.
2. Rozgrzać tłuszcz w na patelni, obsmażyć na nim mięso.
3. W naczyniu do pieczenia ułożyć na dnie pokrojoną w cienkie piórka cebulę, na niej suszone śliwki i wreszcie polędwiczki, podlać połową szklanki wody, posypać kminkiem. Piec, polewając wytworzonym sosem około 40 minut (lub krócej, jeżeli mięso będzie wcześniej miękkie).
4. Można zmiksować sos, dodając w razie potrzeby 1 – 2 łyżki wody.
5. Podawać polędwicę pokrojona w ukośne plastry, polaną wytworzonym sosem.
Jako dodatek doskonale smakują ziemniaki puree lub ugotowany na sypko ryż.
Komentarze
Bardzo cieszę się,że poznałm Państwa stronę internetową i zawartość /dopiero poznaję/ jej.Słucham Pana opowieści kulinarnych w TOK FM i GRATULUJĘ ! ! ! IWONKA
Niestety,mięsko ze śiwkami generalnie trochę się przejadło,ale może z kminkiem ? Pozdrawiam Iwonka
Kminek niezbyt często występuje w przepisach dziś stosowanych a szkoda. Doskonale nadaje się do sosów i mięs. Ja jeszcze używam go do chleba ziołowego. Postaramy się wkrótce znaleźć i przypomnieć parę kminkowych przepisów.
Zajrzałem do przepisów. I tam jest sporo kminku. Proszę też tam się wybrać. Smacznego!