Zupa selerowa z groszkiem
2 duże selery, cebula, 2 łyżki masła, łyżka mąki, szklanka zielonego groszku (może być konserwowy z puszki). Na wywar: 2 marchwie, por, kawałek selera, pietruszka lub 2 kostki rosołu warzywnego, sól, pieprz.
1. Ugotować wywar z warzyw lub rozpuścić w 4 szklankach wody kostki rosołu warzywnego.
2. Selery obrać, umyć i pokroić w niewielkie kawałki.
3. Cebulę obrać, posiekać
4. Na łyżce masła dusić selery i cebulę podlewając po trochu wywarem. Kiedy selery zmiękną zmiksować zupę. Dodać pozostały wywar lub rosół.
5. Z łyżki masła i łyżki mąki przygotować zasmażkę, a kiedy spieni się i zbieleje połączyć z zupą, dodać zielony groszek. Zagotować doprawiając, o ile trzeba , solą i pieprzem.