Sernik inaczej
Na biszkopt: niepełna szklanka mąki, 5 jaj, niepełna szklanka cukru, cukier waniliowy, łyżeczka proszku do pieczenia.
Do wysmarowania formy: łyżka masła.
Masa serowa:30 dag serka homogenizowanego lub mascarpone, 2 jaja, 2 łyżki masła, 4 łyżki cukru, 2 łyżki rodzynek, cukier waniliowy.
1. Oddzielić białka od żółtek
2. Żółtka ubić z cukrem na sztywną masę, dodać na koniec po trochu mąkę i proszek do pieczenia.
3. Ubić sztywną pianę i dodać do ciasta, ostrożnie mieszając.
4. Wy łożyć ciasto do wysmarowanej masłem płaskiej blaszki.
5. Przygotować masę serową: utrzeć żółtka z cukrem dodać ser i rodzynki oraz cukier waniliowy.
6. Ubić sztywną pianę i dodać do sera z żółtkami ostrożnie mieszając.
7. Nakładać masę serową łyżeczką na wierzch nie upieczonego ciasta biszkoptowego.
8. Piec w temperaturze 160 st C około 45 minut.
9. Ostudzone ciasto pokroić w kwadraty.