Ratatuja z parówkami
(4-6 porcji)
4 spore pomidory, średnia cukinia, niewielki bakłażan, cebula, 2 ząbki czosnku, 3 duże mięsiste papryki, pół szklanki oliwy, gałązka tymianku, liść laurowy, kawałeczek ostrej papryki lub jakiejkolwiek ostrej przyprawy, sól, pieprz, cukier do smaku, 2 ziarna ziela angielskiego, 2 ziarna pieprzu, 4-6 długich wiedeńskich parówek lub odpowiednio 8-12 krótkich.
1. Cebulę pokroić w cienkie piórka, czosnek przecisnąć przez praskę, podsmażyć, nie rumieniąc, na oliwie.
2. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i pokroić, dodać do cebuli i dusić.
3. Cukinie obrać ze skórki, przekroić usunąć pestki i pokroić w kostkę, dodać do duszących się pomidorów.
4. Bakłażan pokroić w kostkę i dodać do pozostałych warzyw. Dodać także ziarna pieprzu i ziela angielskiego, liść laurowy gałązkę tymianku i dusić 15 minut, doprawiając solą, pieprzem i cukrem do smaku
5. Parówki obrane jeśli mają osłonkę plastikową lub ze skórką jeśli mają tę naturalną, pokroić na kawałki wielkości około 4-5 cm, dodać do potrawy i zagotować.
Rabatuję podawać z makaronem lub ryżem albo z bułką. na gorąco lub na zimno.