Paprykarz węgierski z kurczaka

(4 porcje)

4 udka z kurczaka, cebula, ząbek czosnku, łyżka przecieru pomidorowego, 2 łyżki oliwy, łyżeczka pasty ze słodkiej papryki lub mielonej sypkiej papryki, szklanka bulionu, 4 łyżki śmietany 22-proc. sól, pieprz, kawałeczek ostrej papryki.
Na kluski kładzione: szklanka mąki, jajko, odrobina wody. 

1. Udka podzielić na mniejsze kawałki, można również usunąć kości..
2. Cebulę posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę, poddusić chwilę na oleju, dodać mięso z kurczaka, paprykę w paście lub proszku oraz odrobinę ostrej przyprawy, wlać bulion i powoli dusić około godziny, doprawiając solą i pieprzem.
3. Pod koniec dodać przecier pomidorowy i na koniec śmietanę.
4. Zagotować 2-3 litry wody lekko osolonej.
5. Dokładnie wyrobić ciasto na kluski z podanych składników: powinno być dość gęste. Nabierać łyżką podłużne kluski i wkładać je do wrzątku. Kiedy wypłyną gotować minutę, po czym wyjmować łyżką cedzakową.
6. Kluski włożyć do paprykarza i wszystko razem chwilę zagrzać.