Ryż z kiełbasą
2 woreczki ryżu do gotowania (po 125 g), 30 dag chudej kiełbasy (może być serdelowa), pół szklanki bulionu z kostki, sól, pieprz, szklanka śmietany 12-proc. jajo, szklanka startego żółtego sera. Do wysmarowania naczynia żaroodpornego: łyżka masła.
1. Ugotować ryż, wysypać z woreczków, wymieszać widelcem.
2. Kiełbasę posiekać lub zmielić.
3. Wymieszać ryż z kiełbasą i bulionem, doprawić solą i pieprzem.
4. Wyłożyć ryż z kiełbasą do wysmarowanego masłem żaroodpornego naczynia.
5. Wymieszać śmietanę z jajem i solą oraz pieprzem (bardzo umiarkowanie, bo już uprzednio został doprawiony ryż z kiełbasą) i połową sera. Zalać sosem zapiekankę, posypać po wierzchu pozostałym startym serem.
6. Zapiekankę wstawić do nagrzanego do 180 st C piekarnika i zapiekać około 20 minut.