Reklama
Polityka_blog_top_bill_desktop
Polityka_blog_top_bill_mobile_Adslot1
Polityka_blog_top_bill_mobile_Adslot2
Gotuj się! - Polskie pasje kulinarne i kultura stołu Gotuj się! - Polskie pasje kulinarne i kultura stołu Gotuj się! - Polskie pasje kulinarne i kultura stołu

28.07.2008
poniedziałek

Makaronowa musaka

28 lipca 2008, poniedziałek,

50 dag zmielonej wieprzowiny, paczka makaronu (najlepiej krótkiej krajanki lub bardzo drobnych rurek) , 2 cebule, 4 jaja, 4 łyżki masła, pół szklanki śmietany, pół szklanki startego ostrego żółtego sera, czerstwa kajzerka, 8 łyżek posiekanej zielonej pietruszki, sól, pieprz. 
1. Namoczyć w wodzie czerstwą kajzerkę, odcisnąć, rozdrobnić widelcem.

2. Cebulę posiekać jak najdrobniej.
3. Mielone mięso wymieszać z połową cebuli i rozdrobnioną bułką, dodać sól i pieprz.
4. Ugotować makaron, odcedzić, ostudzić, wymieszać z rozbełtanymi jajami.
5. Żaroodporne naczynie wysmarować obficie dwoma łyżkami masła, układać cienkimi warstwami: najpierw makaron z jajami, potem warstwę mięsa, którą posypać odrobiną siekanej cebuli i zielonej pietruszki, znów warstwa makaronu – i tak do wyczerpania się składników. Warstwy powinny być możliwie cienkie, aby było ich jak najwięcej.
6. Zapiekać pod przykryciem 35 minut.
7. Śmietanę wymieszać z jajami, polać musakę, na wierzchu ułożyć pokrojone na kawałeczki pozostałe masło. Zapiekać w temperaturze 180 st C około 20 minut.

Reklama
Polityka_blog_bottom_rec_mobile
Reklama
Polityka_blog_bottom_rec_desktop