Zgadnij co gotujemy? (95)

Siedzę i myślę co tu zrobić na dzisiejszy obiad. Mam kawał pięknego schabu, szparagi, trzy gatunki sałaty i niezłe wino z południa Włoch. Nic mi nie przychodziło do głowy aż do momentu gdy sięgnąłem po książkę Basi „Drugie dania”. I problem został rozwiązany. Pomyślałem więc, że to doskonała nagroda w kolejnym quizie. Nie tylko ja będę mógł ułatwiać sobie życie ale i zwycięzca  zgadywanki także. No to do roboty:

1. Jak nazywał się francuski aptekarz (1737 – 1813) dzięki, któremu najpierw nad Sekwaną a potem i w innych krajach Europy zaczęła się moda na kartofle bez których teraz trudno myśleć o obiedzie?
2. Pyszne, cienkie kiełbaski z drobno mielonej wieprzowiny, cielęciny lub nawet drobiu to parówki – skąd ta nazwa?
3. Czy męczennica jadalna to osoba skazana na obiad z trudem przez męża-kucharza wymyślony i przyrządzony czy…?

Jeśli wiecie to piszcie na adres     internet@polityka.com.pl   a ja zwycięzcy wyślę książkę Barbary Adamczewskiej z serii Encyklopedia gotowania z autografem autorki i moją dedykacją. Czekam!