Dorsz z ananasem

(4 porcje)

4 filety z dorsza (bez skóry), sól, 4 łyżki oliwy z oliwek, duży por, 4 plastry ananasa z puszki i dwie trzecie szklanki zalewy, łyżka przyprawy curry łagodnej, (lub jeśli wolimy – ostrej), szklanka śmietany 18-proc., 2 łyżki posiekanego szczypiorku.

1. Rybę umyć, posolić.
2. Pokroić białą część pora na cienkie paseczki, plasterki ananasa pokroić na małe cząstki.
3. Rozgrzać na głębokiej patelni oliwę, dodać curry, por i po chwili smażenia dodać rybę oraz pokrojone ananasy.
4. Wymieszać śmietanę z zalewą i wlać tę mieszankę na patelnię.
5. Dusić pod przykrywką około 20 minut, spróbować, czy potrawa jest dość słona i w razie potrzeby doprawić
6. Gotową potrawę posypać szczypiorkiem.