Zupa z suszonych pomidorów z kostkami z kaszy manny

(4 porcje)

5 dag suszonych pomidorów, marchew, pietruszka, por, kawałek selera, cebula, 3 szklanki wody, szklanka śmietany 12%, sól, łyżka mąki.
Na kostki z kaszy: pól szklanki kaszy manny, łyżka masła,2 szklanki wody, sól.

1. Zagotować 2 szklanki wody a masłem i solą, wsypać kaszę i gotować do zgęstnienia. Wylać kaszę na zwilżony wodą półmisek i odstawić do zastudzenia. Pokroić w kostkę.
2. Obrane i pokrojone na kawałki warzyw zalać 3 szklankami wody i pod przykryciem ugotować wywar.
3. Pomidory udusić w garnuszku z pokrojoną cebulą i przetrzeć przez sitko.
4. Połączyć wywar z przetartymi pomidorami, doprawić wymieszaną z mąką śmietaną i raz zagotować.
5. Kostki kaszy nałożyć do talerzy, zalać zupą.