Zupa z kapusty z dodatkiem kiełbasy
(4 porcje)
6 ziemniaków, 2 ząbki czosnku, ćwierć małej główki kapusty białej lub włoskiej, 5-6 liści sałaty (najlepiej endywii kędzierzawej) 20 dag chudej kiełbasy, 4 szklanki wody, 4 łyżki oliwy z oliwek, łyżka posiekanego koperku, sól, pieprz.
1. Obrane i pokrojone na plasterki ziemniaki zalać 4 szklankami wody i zagotować.
2. Do podgotowanych ziemniaków dodać drobno posiekany czosnek i gotować razem 10 minut. Pognieść widelcem ziemniaki, aby zupa stała się zawiesista.
3. Kapustę i sałatę pokroić w paski, dodać do zupy i gotować 8 minut, doprawić solą i pieprzem, dodać pokrojoną w półplasterki kiełbasę i znów zagotować.
4. Po nalaniu zupy na talerze polać ja cienkim strumyczkiem oliwy i posypać koperkiem.
Jest to typowa ?zupa na gwoździu?, czyli przygotowywana, kiedy nie dysponujemy obfitymi zapasami. A jednak jest bardzo smakowita.