Kotlety mielone w sosie grzybowym
(4 porcje)
40 dag mielonego mięsa wieprzowego lub wieprzowo-wołowego, czerstwa kajzerka, jajko, mała cebula, łyżka masła, spora szczypta majeranku, łyżka siekanej zielonej pietruszki lub koperku.
Do panierowania: łyżka mąki
Do smażenia: 3 łyżki oleju lub oliwy.
Na sos: 5 suszonych grzybów, cebula, 2 łyżki masła, łyżka mąki, 2 łyżki śmietany, sól, pieprz.
1. Namoczyć grzyby w 2 szklankach wody i po 2 godzinach ugotować odparowując i pozostawiając nieco mniej niż szklankę płynu
2. Kajzerkę namoczyć w wodzie, kiedy napęcznieje odcisnąć i przy pomocy widelca rozdrobnić.
3. Cebulę posiekać drobno i podsmażyć na jasnozłoto na maśle.
4. Wymieszać mielone mięso z rozdrobnioną bułką, cebulą, jajkiem i przyprawami. Formować wilgotnymi dłońmi okrągłe kotlety, obsypać je lekko mąką i usmażyć na rozgrzanym oleju lub oliwie.
5. Przygotować sos: ugotowane uprzednio grzyby pokroić na cienkie paski.
6. Z masła i mąki przygotować zasmażkę, dodać pokrojone grzyby, wywar, sól, pieprz i zagotować Do sosu dodać śmietanę i wymieszać. a następnie włożyć kotlety i odgrzać wszystko razem.
Najsmaczniejsze są kotlety w sosie grzybowym z kaszą gryczaną lub perłową ugotowanymi na sypko.