Szwedzka zupa jarzynowa
(6 porcji)
2 marchwie, spora cząstka kalafiora i brokułów, pół szklanki zielonego groszku (może być świeży lub mrożony albo z puszki), 4 młode ziemniaki, kalarepka, kawałek młodej kapusty, kilka młodych buraczków, po pół pęczka zielonej pietruszki i koperku, kilka gałązek trybuli ogrodowej lub kolendry (jeśli jest), 2 szklanki mleka, 4 szklanki rosołu warzywnego (może być z kostki), do smaku sól.
1. Wszystkie warzywa pokroić – część z nich w drobną kostkę, najlepiej o boku 1 cm – pozostałe (kalafior i brokuły) w niewielkie kawałeczki.
2. Pokrojone warzywa zalać mlekiem i rosołem warzywnym i gotować wszystko razem 15 minut, doprawić pod koniec solą.
3. Posypać zupę posiekanymi zielonymi natkami, wymieszać i od razu podawać.
Na wiosnę zupa zawierająca tyle pysznych warzyw, doprawiona pachnącymi zielonymi dodatkami powinna bardzo smakować. A jak widać oprócz pokrojenia nie wymaga żadnej innej pracy. Bardzo ciekawy jest dodatek mleka; zapewniam, że tworzy doskonałą kompozycje ze smakiem warzyw.