Ryż duszony z pieczarkami
(4-6 porcji)
25 dag ryżu basmati, 2 łyżki masła, 15 dag pieczarek, cebula, 2 ziarna kardamonu, 2 goździki, 5 ziaren pieprzu, sól.
1. Cebulę obrać, pokroić w cienkie piórka,
2. Pieczarki pokroić w plasterki.
3. W garnku rozpuścić masło, dodać kardamon i goździki oraz cebulę, pieprz, odrobinę soli, smażyć 3 minuty. Dodać pieczarki, smażyć 3 minuty.
4. Łyżką cedzakową wyjąć pieczarki, na pozostały w garnku tłuszcz z przyprawami wsypać ryż, wymieszać, dolać 2 i pół szklanki wody, gotować na małym ogniu 15 minut.
5. Dodać usmażone pieczarki, wymieszać i jeszcze gotować dotąd, aż odparuje cały płyn a ryż będzie miękki.
Potrawę podawać z cukinią podsmażoną na odrobinie oleju i lekko posoloną.