Pudding prawie jak angielski

(4-6 porcji)

Pół bułki wrocławskiej, 2 i pół łyżki masła, 3 łyżki rodzynek, 3 łyżki cukru, jajko, szklanka i 4 łyżki mleka, odrobina (szczypta) mielonej gałki muszkatołowej.
1. Wysmarować łyżką masła naczynie do zapiekania.
2. Pokroić bułkę na kromki, posmarować masłem, każdą podzielić na 2-3 paski.
3. Ułożyć połowę tych pasków na dnie żaroodpornego naczynia, bułkę posypać rodzynkami, połową cukru, na wierzchu ułożyć pozostałe kawałki bułki.
4. Jajko ubić z mlekiem, polać bułkę ułożoną w żaroodpornym naczyniu. Odstawić na 30 minut, aby bułka wchłonęła cały płyn.
5. Wierzch puddingu posypać pozostałym cukrem i szczyptą gałki muszkatołowej. Zapiekać godzinę w nagrzanym do 180 st C piekarniku.