Zrazy zawijane z cielęciny
(4 porcje)
4 polędwiczki cielęce, szklanka tartej bułki, 10 dag masła (5 łyżek), pół szklanki mleka, 2 jaja, łyżka majeranku3 łyżki siekanej zielonej pietruszki, 3 łyżki siekanego koperku, pół szklanki przygotowanego z kostki rosołu, szklanka śmietany, sól, pieprz.
1. Rozbić tłuczkiem równo całe polędwiczki, przekroić każdą na dwie części uzyskując w ten sposób spore płaty mięsa.
2. Przygotować farsz: na suchej patelni zrumienić lekko tartą bułkę, dodać 4 łyżki masła, mleko i wymieszać. Odstawić, lekko ostudzić i dodać jajka, majeranek, koperek, pietruszkę oraz sól i pieprz. Dokładnie wymieszać farsz.
3. Każdy plaster mięsa smarować farszem, zwijać i obwiązywać nicią lub spinać wykałaczką.
4. Rozgrzać masło na patelni, obsmażyć na nim zrazy, podlać kilkoma łyżkami rosołu z kostki i dusić, w miarę wyparowywania dolewając rosół, około 30 minut.
5. Śmietanę wymieszać z 2 łyżkami sosu i wlać z powrotem do garnka, doprowadzić prawie do wrzenia.
Zrazy cielęce są doskonałe z kopytkami lub kluskami kładzionymi.