Zupa z kurek (świeżych lub mrożonych)
(6 porcji)
6 szklanek rosołu warzywnego (wywaru lub z kostki), 50 dag świeżych lub mrożonych kurek, łyżka masła, cytryna, 4 łyżki śmietany, 2 łyżki siekanej zielonej pietruszki, po szczypcie suszonego tymianku i rozmarynu, sól, pieprz, łyżka siekanej zielonej pietruszki. Jako dodatek :makaron, kluski kładzione lub zacierki.
1. Grzyby oczyścić, pokroić w paski, podsmażyć na maśle.
2. Wyszorowaną cytrynę pokroić w półplasterki.
3. Połączyć grzyby z wywarem, dodać pokrojoną cytrynę, tymianek, rozmaryn oraz na koniec śmietanę, doprawić solą i pieprzem, zagotować. Każdą porcję posypać zieloną pietruszką.
Zamiast śmietany można dodać do zupy pół szklanki wytrawnego wina, i taką czystą zupę można podać na eleganckie przyjęcie z kruchymi wytrawnymi ciasteczkami.