Krem z fenkułu

(6 porcji)

30 dag fenkułu (1 spora bulwa lub 2 mniejsze), 2 marchwie, pietruszka, kawałek selera, por, 6 szklanek wody, cebula, 2 łyżki masła, 3/4 szklanki śmietany 22 proc., dla amatorów pól szklanki białego wina, sól, pieprz, po jednym strąku papryki żółtej i czerwonej.
1. Oczyścić paprykę usuwając gniazda nasienne, upiec w piekarniku i włożyć do plastikowego woreczka. Kiedy ostygnie wyjąć, obrać ze skórki i pokroić w paski
2. Marchew, pietruszkę, por i seler pokroić w talarki i gotować 30 minut w 6 szklankach wody.
3. Fenkuł pokroić w kostkę, cebulę posiekać . Oba warzywa smażyć na maśle 5 minut, zalać ugotowanym i przecedzonym wywarem, gotować 30 minut.
4. Zmiksować ugotowany z fenkułem wywar.
5. Zupę doprawić śmietaną, solą, pieprzem, dodać pokrojoną pieczoną paprykę.
6. Zupę o kremowej konsystencji podawać we filiżankach, można, jako dodatek, podać grzanki lub krakersy czy słone ciastka.