Fenkuł z sosem serowym
(6-8 porcji)
4 bulwy fenkułu, 3 łyżki masła, 2 łyżki mąki, szklanka mleka, szklanka startego żółtego sera, tarta gałka muszkatołowa, łyżka posiekanego koperku.
1. Bulwy fenkułu oczyścić, usuwając zniszczone liście z wierzchu, przekroić jak jabłko na ćwiartki i wyciąć twardy głąbik.
2. Fenkuł zalać wrzącą wodą, osolić i gotować 25-30 minut.
3. Przygotować sos: roztopić w garnuszku masło, dodać mąkę, kiedy spieni się i zbieleje dolać mleko i pół szklanki wywaru spod fenkułu. Gotować, aż sos zacznie lekko gęstnieć, dodać ser oraz gałkę muszkatołową i wymieszać.
4. Ułożyć ugotowane kawałki fenkułu na półmisku i zalać sosem. Po wierzchu posypać siekanym koperkiem.