Pierożki dla leniwych

(4 porcje)

Około 50 dag mięsa wieprzowego lub wołowego z kością, 2 marchwie, pietruszka, 2 cebule, kawałek selera, por, 25 dag makaronu (najlepszy jest szeroki, tzw. wstążki, ale może być także inny), sól, łyżka masła, 2 łyżki oleju lub oliwy, pieprz, liść laurowy, 3 ziarna ziela angielskiego.

1. Mięso ugotować w 2 – 3 szklankach wody z marchwią, pietruszką, porem selerem i jedną cebulą oraz z dodatkiem ziela angielskiego, liścia laurowego i soli. Należy odparować jak najwięcej wywaru (pozostały można zużyć do przygotowania zupy).
2. Mięso z wywaru, po ostudzeniu zmielić w maszynce do mięsa.
3. Cebulę posiekać, usmażyć na jasnozłoto na maśle z olejem lub oliwą, dodać mielone mięso i poddusić, doprawiając masę pieprzem i solą.
4. Ugotować makaron, odcedzić, wymieszać z mielonym i przyprawionym mięsem.

Potrawa ta smakuje jak pierogi z mięsem a przygotowanie jej zajmuje znacznie mniej czasu.
Jeżeli wykorzystamy do jej przygotowania mięso po ugotowaniu rosołu lub resztki pieczeni – będzie jeszcze mniej pracy.
Można podawać ją z cykorią z jabłkiem i sosem majonezowo-jogurtowym lub ogórkami kiszonymi.