Kaczka Piotra

(4 porcje)

Półtorej szklanki kawałków mięsa z pieczonej kaczki, pół czerwonej papryki, 2 garście chińskich grzybów mun, cebula, ząbek czosnku, 3 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki oleju lub oliwy, 2 łyżki rodzynek, łyżka cukru szczypta ostrej papryki łyżeczka kminu rzymskiego (mielonego).

1. Grzyby namoczyć na co najmniej godzinę i obgotować.
2. Rozgrzać olej na dużej patelni, poddusić drobno posiekaną cebulę, dodać posiekany czosnek i odsączone grzyby.
3. Po chwili dodać pokrojoną w kostkę paprykę, mięso, sos sojowy, cukier i rodzynki oraz ostrą paprykę. Smażyć potrawę mieszając, co najmniej 5-10 minut. W razie potrzeby podlać kilka łyżek wody.
3. Kiedy potrawa jest gotowa a wszystkie smaki doskonale się połączyły dodać kmin rzymski i jeszcze chwilę dusić.

Podaje się taką kaczkę z makaronem sojowym lub ryżowym albo z ryżem.
Grzyby mun można zastąpić pieczarkami a jeśli mamy mniej kaczego mięsa niż podana tu ilość- można dodać odrobinę pokrojonego w kostkę mięsa kurzego, gęsiego czy nawet schabu.