Gołąbki z gotowanego mięsa

(4 porcje)

2 szklanki zmielonego gotowanego mięsa z rosołu, jajo, mała bułka, cebula, 2 łyżki oleju lub oliwy, główka białej kapusty, sól, pieprz. Do smażenia: 3 łyżki smalcu. Do panierowania: jajko, pół szklanki tartej bułki.

1. Obgotować oczyszczoną z uszkodzonych liści kapustę i podzielić na pojedyncze listki.
2. Cebule posiekać i podsmażyć na oleju.
3. Namoczyć bułkę, odcisnąć i rozdrobnić, połączyć ze zmielonym mięsem, jajkiem i cebulą, doprawić solą i pieprzem, wyrobić farsz.
4. W liście kapusty zawijać, zaczynając od strony, gdzie jest gruby nerw liściowy (można go lekko ściąć) .
5. Gołąbki panierować w rozkłóconym jajku i tartej bułce.
6. Smażyć na smalcu na rumiano ze wszystkich stron

Gołąbki można przygotować także ze zmielonego mięsa wieprzowego czy pieczeni cielęcej lub drobiu.