Zupa z fasolki szparagowej
(4 porcje)
Marchew, pietruszka, kawałek selera, por, 30 dag fasoli szparagowej, sól, 5 szklanek wody, przyprawa do zup – według smaku, 2 łyżki siekanej zielonej pietruszki lub koperku.
Na kluski: jajko i 2 łyżeczki mąki.
1. Marchew, pietruszkę, kawałek selera i por oczyścić, pokroić na kawałki, zalać 5 szklankami wody i ugotować wywar.
2. Ugotować pokrojona na drobne kawałki fasolkę.
3. Fasolkę połączyć z przecedzonym wywarem, doprawić przyprawą do zup i solą.
4. Przygotować ciasto na kluski mieszając jajko z mąką.
5. Wlewać cienkim strumieniem ciasto do zupy. Kiedy kluski wypłyną nalewać zupę na talerze i posypywać siekaną zieloną pietruszką.
Zupę tę można doprawić także 2 łyżkami kwaśnej śmietany. Doskonale smakuje także zupa przygotowana na wywarze z mięsa wieprzowego lub kurczaka.