Dorsz o doskonałym smaku
(4 porcje)
60 dag filetów z dorsza, cebula, łyżka masła, jajko, łyżka bułki tartej, łyżka mąki, 4 – 5 łyżek oleju lub oliwy z oliwek, sól, szklanka śmietany 12 proc., 2 łyżki siekanej zielonej pietruszki.
1. Filety pokroić na porcje, lekko posolić.
2. Na łyżce masła podsmażyć drobno posiekaną cebulę, wystudzić, dodać jajko i wymieszać.
3. Na patelni rozgrzać olej lub oliwę.
4. Kawałki ryby posypać lekko mąką, następnie maczać w tartej bułce i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron.
5. Wlać na patelnię śmietanę i doprowadzić do wrzenia, odstawić rybę z ognia, posypać siekaną zieloną pietruszką.
Ryba smakuje inaczej niż zwykłe, smażone filety z dorsza, to jest naprawdę bardzo dobre i wyraziste danie. Doskonale pasują do jej smaku delikatne ziemniaki puree i surówka z cykorii.
Komentarze
Czegoś mi tu brakuje. Co się robi z cebula i jajem z punktu drugiego?
Rzeczywiście nie jest to jasne.Cebulę podsmażoną i wymieszaną z jajkiem połączyć ze śmietaną i rybą. Tworzy to sos, w którym leżą usmażone filety.