Krem grysikowy

5 łyżek kaszy manny, 2 szklanki mleka, pół laski wanilii, 2 jajka, 2 łyżki cukru, garść rodzynek, 4 łyżeczki dobrego, kwaśnego dżemu lub powideł śliwkowych.

1. Zagotować mleko z kawałkiem wanilii, cukrem i wymieszaną z kilkoma łyżkami zimnej wody kaszą.
2. Gotować mieszając, aż kasza zgęstnieje, czyli około 10 minut.
3. Lekko przestudzić kaszę, do jeszcze gorącej dodać i szybko wymieszać żółtka, umyte rodzynki oraz ubitą na sztywno pianę. Ostrożnie jeszcze raz wymieszać.
4. Przygotować 4 miseczki szklane lub porcelanowe, na dno każdej włożyć łyżeczkę dżemu, następnie kaszę z żółtkami i pianą. Krem powinien zastygać w lodówce co najmniej 12 godzin.
5. Podając wyłożyć krem na talerzyki, tak, aby kropla dżemu stanowiła czubek kremowego kopczyka.

Można, przed włożeniem kremu, posmarować lekko miseczki olejem z pestek winogron lub oliwą, wówczas łatwo da się wyjąć.
Można także nie wkładać na dno miseczek dżemu a podać, jako dodatek, owocowy sok.