Dorsz lub morszczuk w sosie cytrynowym

(4 porcje)

4 filety z dorsza ze skórą (może być także morszczuk) 2 łyżki oliwy lub oleju, sok z połowy cytryny i starta na tarce skórka, szczypta pokruszonego lub mielonego chili, sól, pieprz.

1. Filety ze skórą warto, przy pomocy noża, oskrobać z łusek, na ile się da. Lekko posypać solą i pieprzem. Pokropić oliwą lub olejem.
2. Nagrzać silnie piekarnik, jeśli jest to możliwe, najlepiej nagrzać tylko górną grzałkę. Wstawić ułożone na blaszce kawałki ryby i piec do momentu, kiedy skórka się zrumieni. Wtedy przewrócić ostrożnie na drugą stronę, posypać startą skórką cytrynową, pokropić sokiem cytrynową i dopiekać jeszcze 3 minuty
Warto sprawdzić, czy ryba jest gotowa: powinien po nakłuciu wydobywać się z niej przezroczysty sok.
Najlepiej smakuje tak przyrządzona ryba z ziemniaczanym puree lub uduszonymi na maśle młodymi ziemniakami (młode ziemniaki można gotować bez wody, dusząc je na maśle, często poruszając garnkiem, aby nie przypaliły się. Po 20 minutach duszenia młode ziemniaki są gotowe).