Sycylijskie ziemniaki z rozmaitościami

(4 porcje)

4 ziemniaki, nieduży bakłażan, 20 dag pieczarek, puszka obieranych i krojonych pomidorów, cebula, łyżeczka suszonego oregano lub łyżka posiekanych świeżych listków, 3-4 łyżki oliwy lub oleju z pestek winogron, sól, pieprz.

1. Obrać i pokroić w kostkę ziemniaki.
2. Pokroić w kostkę bakłażan.
3. Cebulę i pieczarki pokroić w plasterki.
4. Wymieszać pokrojone ziemniaki, bakłażan, cebulę i pieczarki. Ułożyć w posmarowanym olejem lub oliwą naczyniu do zapiekania.
5. Pomidory doprawić solą, pieprzem i oregano oraz oliwą lub olejem wyłożyć do naczynia, gdzie są warzywa i w temperaturze 200 st C piec około godziny. W trakcie pieczenia, kilka razy zamieszać.

Potrawa ta może stanowić doskonały dodatek do wieprzowych sznycli lub kotletów z kurzej piersi.