Sałata rzymska z sosem pomidorowym

(4 porcje)
2 główki sałaty rzymskiej, 3 łyżki pokruszonego sera feta lub startej na tarce jarzynowej mozzarelli.
Na sos: 2 dojrzałe pomidory, garść liści świeżej bazylii, 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju z pestek winogron, pół łyżeczki soli, szczypta pieprzu, szczypta cukru, łyżka octu balsamicznego, łyżka keczupu, przekrojony na kilka części ząbek czosnku.

1. Sałatę umyć i osuszyć, porwać palcami na drobniejsze części.
2. Pomidory obrać ze skórki i drobno posiekać.
3. W słoiku typu twist umieścić wszystkie składniki sosu, dokładnie wymieszać potrząsając słoikiem dość energicznie.
4. W salaterce umieścić sałatę i posypać ją serem, polać sosem i wymieszać.